2 Ocak 2010 Cumartesi

Mutfak Tezgahı İçin Temizlik Önerileri

Granit Tezgahlar
Granit tezgahlarımız, sıkı, yoğun yapı özelliğinden dolayı, aşınmaya, kırılmaya, çarpmaya karşı dirençlidir.
Temizlik: Granit tezgaha düzenli olarak, hafif deterjanlarla veya alkolle bakım uygulayabilirsiniz. Lekeler oluştuğunda, mümkün olduğunca hızla silinmelidir. Aksi takdirde, ortalama 2-3 hafta içinde kesinlikle lekeleri emer. Emilen lekeyi , tüm ev halkı ovarak temizlese bile, cilalı yüzeydeki lekeyi yok edemezler.
Sirtik asit içeren, domatesi, turunçgilleri ve diğer meyveleri tezgah üzerinde bırakmayın. Tezgahla etkileşim olduğu takdirde, orjinal cilasını çıkaracaktır.Üzerine kazara dökülen, yemekleri, yağları, şarabı, sirkeyi temizlemeden bırakmayınız.

Mermer Tezgahlar
Özel bir bileşim olan mermer tezgahların (kalsiyum karbonat CaCO3), bakımı ve korunması için çok daha fazla özenle kullanmak gerekmektedir.
Temizlik: Yüzeyleri sıvı deterjanlardan kaçınarak, sadece ılık sabunlu su ile temizleyiniz, Kazara dökülen yiyecekleri bekletmeden hemen temizleyiniz. Kırmızı şarap, limon suyu, kola, yağlı yiyecekler, sirke, kahve, meyve ve sebzeler, çıkarılması çok zor olan lekelere sebep olabilirler.
Tezgahın üzerinde, sıcaktan kaynaklı halka izine neden olamayın, tencere ve tavaları doğrudan sıcak halde tezgaha bırakmayın.

Akrilik Esaslı Tezgahlar
Birleşimindeki akrilik ve doğal mineraller çevre dostudur. Hiçbir şekilde sağlığa zararlı olmadığı gibi bileşimindeki hammaddeler sağlık alanında kullanılmaktadır. Mermer granülleri,sentetik maddeler, çimento ve reçine içerdiği malzemelerdendir.Darbe, termal şok ve kimyasallara karşı direnci ise kullanımda rahatlık sağlar. Homojendir.
Temizlik: İpeksi bir yüzeye sahiptir, gözeneksiz yüzeyi ve derzsiz birleşimi sayesinde kolay temizlenir, bakteri oluşumuna izin vermez. Deterjanlı su ve bez yardımıyla kolayca temizlenir. Üzerinde oluşabilecek ağır leke, çizik ve yanık izleri basit bir zımpara işlemi ile onarılabilir. Kazara dökülen yiyecekleri bekletmeden hemen temizleyiniz. Kırmızı şarap, kola, yağlı yiyecekler, sirke, kahve, meyve ve sebzeler, çıkarılması çok zor olan lekelere sebep olabilirler.
Tezgahın üzerinde, sıcaktan kaynaklı halka izine neden olamayın, tencere ve tavaları doğrudan sıcak halde tezgaha bırakmayın.

Laminat Tezgahlar
Aynı kalınlıkta astar laminat ve ön bölümüne damlalık profilinin konması suretiyle imal edilir. Ayrıca tezgah yanları 2 mm kalınlığında PVC ‘dir. Tezgah ön yüzeylerine masif çıta yapılabilmektedir. Suya, buhara, yüksek ısıya, lekelenmeye, darbeye, aşınmaya karşı dayanıklıdır.
Temizlik: Laminat tezgah yüzeylerinde lekelerin oluşmaması için her kullanımdan sonra yumuşak ve nemli bir bezle fazla ovalamadan silinmelidir. Eğer istenirse sıvı sabun ve ağır alkali element içermeyen sıvı Temizlik maddeleri kullanılabilir. Sıvı sabunla temizlendikten sonra, yüzeyler sabun kalmayacak biçimde yine nemli bezle durulanmalıdır.Yapıştırıcı boya, mürekkep gibi inatçı lekelerin çıkarılmasında, sulandırılmış ispirto ve gaz yağından faydalanılabilir.pencereler açılmalıdır.
Yüzeyin parlaklığını yok eden, çelik yünü parçalar, aşındırıcı krem içeren ürünler, toz deterjanlar kullanmayınız. Tezgah yüzeyleri hiçbir zaman kesme yüzeyi olarak kullanmayınız. Tabanı sıcak bir halde iken ocaktan alınan hiç bir kap tezgah üzerine direkt olarak koymayınız. Tezgah yüzeyine sert ve sivri cisimler düşürmeyiniz. Laminat tezgahlarda birleşim yerleri (özellikle evye, süpürgelik arası bölge) mümkün oldukça sudan koruyup, tezgah üzerinde su birikmesine izin vermeyip, her kullanımdan sonra tezgah kurulamadan bırakmayınız.
En ideal Temizlik malzemesi olarak bizler sprey cam temizleyicileri tavsiye etmekteyiz. Etkili sonuç için bu malzemeler sprey ile tüm yüzeye olabildiğince eşit ve az miktarda püskürtüldükten sonra yumuşak bir bezle, bir noktaya odaklaşmadan, gene tüm yüzeye yayılarak ovalamadan uygulanmalıdır.

Paslanmaz Çelik Tezgahlar
Paslanmaz çelik tezgahları, aşırı derecede sağlam, dirençli ve lekesiz koruyabilmek için çok sayıda yöntem vardır.
Temizlik: Çelik tezgahı kullandıktan sonra, nötr sabunlu su ve sentetik bir sünger ile temizleyebilirsiniz. Bazen, özel sprey çelik parlatıcısı ile silip yumuşak bir bezle kurulayınız. Genellikle micro- fiber kumaşı tercih edebilirsiniz.Su lekeleri Su, tuz, demir,kimyasal madde içeren gıdalar oksitlenme ve paslanmaya sebep olabilirler. Bunu engellemek için paslanmaz çelik materyali temizliği için üretilen malzemeler kullanılmalıdır.İnatçı lekeler Damıtılarak elde edilen alkollü sıvı veya kaynayan sirkeyi, yumuşak bir bezle uygulayınız. Parlaklığını kaybettiği zaman, marketlerden alabileceğiniz özel deterjan parlatıcıları uygulayabilirsiniz.
Çelik yüzeyler çamaşır suyu türü asitlerle temas ettirilmemelidir.Temas halinde pas izi şeklinde lekeler bırakabilir. Toz deterjan, çelik yünü, aşındırıcı materyal sürmeyiniz. Tabanı sıcak bir halde iken ocaktan alınan hiç bir kap tezgah üzerine direkt olarak koymayınız. Tezgahın yüzeyini çizecek şekilde objeleri sürüklemeyiniz. Tezgah yüzeyleri hiçbir zaman kesme yüzeyi olarak kullanmayınız.
Su lekelerini önlemek için, evyenin etrafında biriken suyu, kendi kendine kurumaya bırakmadan siliniz.

Alıntı
http://www.kadinlarkulubu.com/sorular-sorunlar-tavsiye-oneriler/235456-mutfak-tezgah-secenekleri-amp-bakim-onerileri.html

Hiç yorum yok: